Vem behöver terapi?


Att gå i terapi har blivit vanligare och vanligare. Vi hamnar alla någon gång i livskriser som är naturliga, både då vi upplever olika saker i livet till exempel sorg och separationer, men även i samband med vissa åldrar, som då vi fyller 30, 40 eller 50 år. Alla har vi väl hört talas om 40-årskrisen, som kan slå till då du ofta står mitt i livet, har barn, åldrande föräldrar och undrar om du hittat rätt när det gäller jobb, relationer och partner.

Jag tycker att detta med terapi inte behöver vara så dramatiskt. Se det som att du tar hand om dig själv, precis som du gör när du sköter om din kropp på andra sätt - läkarbesök, tandläkarbesök, frisörbesök, träning, massage, ansiktsvård etc. Du tar hand om din själ och vågar lyssna till vem du är, när du stannar upp i livet.

Hos terapeuten får du chans att reflektera över dig själv, dina relationer, dina drömmar, din längtan och det som får dig att må bra eller mindre bra. Det är inte alltid enkelt att vara människa. Du kanske har problem i din kärleksrelation, på jobbet eller i relationen med dina barn eller vänner. Eller så går du och funderar över hur du fungerar som människa, vem du är och hur andra uppfattar dig. Kanske har du tankar om att detta inte alltid stämmer överens och att du önskar att du vågade visa en annan sida av dig själv.

Livskriser drabbar som sagt oss alla. Sorg, separationer, konflikter, missbruk och medberoende kan utlösa mycket svåra känslor. Det kan då vara skönt att få vägledning och stöd för att känna att du inte är ensam och att det du känner inte är varken konstigt eller onormalt.

Att gå i terapi kan vara ett första steg mot att bli mer ärlig mot dig själv - att våga kommunicera inåt och lyssna på ditt hjärta. Vad vill jag, vem är jag? Hur ska jag hantera detta som händer mig i livet som jag upplever som tungt och jobbigt?

Detta i sin tur kan leda till att du vågar bli mer tydlig och ärlig inför andra, så att du är sann mot dig själv och skapar bättre relationer.

Jag har själv gått i terapi och första gången var i Lund på 90-talet, då jag läste vid universitetet. Psykologstudenterna behövde provklienter och för en hundralapp kunde man en gång i veckan ventilera med en lyssnande och kunnig psykologstudent och få perspektiv på sitt liv vilket var en fantastisk möjlighet. På den tiden hade jag många funderingar kring livet och de relationer jag hade.

För mig har terapi varit förlösande då det hjälpt mig att ta reda på vem jag är, vad jag tycker och står för. Jag har blivit stärkt i att jag är bra precis som jag är och att alla mina känslor får finnas.

Så om du är inne i en period i livet då du skulle behöva stöd och vägledning - våga ta hjälp av någon. Det kan vara ett första steg på en helt ny väg i ditt liv!

Utvalda inlägg