Julens förväntningar


Vad betyder julen för dig?

Många klarar inte av julen och avskyr denna högtid mer än något annat. Andra älskar den och börjar längta redan i augusti. Ingen högtid framkallar så mycket känslor, förväntningar och besvikelse som julen.

Många har bilder av hur julen ska vara, med inspiration från Astrid Lindgren filmer och mysiga familjesammankomster i veckotidningarna. Vi ska enligt normen vara lyckliga och ingå i en stor familj som har massor av gemenskap och glädje tillsammans.

Alla har inte en familj. Alla har inte gemenskap med sin familj. Alla upplever inte glädje med sin familj. Många familjer har svårt att få ihop det ekonomiskt. Många familjer har någon som missbrukar en drog eller narkotika. Många familjer är splittrade av skilsmässor och död.

Det är därför som denna helg blir så smärtsam och påtvingad för många. Under en julhelg märks det hur relationerna mår. Undantryckta konflikter, för mycket alkohol, överkonsumtion av mat och julklappar kan snabbt förstöra julstämningen och skapa en känsla av ensamhet, tomhet och sorg.

Julen för mig har alltid varit något jag sett fram emot. Jag gillar att man samlas kring en tradition, då det varit viktigt i vår familj och släkt. Men vi har inte saknat problem i vår familj för det. Julen har varit jobbig i perioder då vissa familjemedlemmar inte mått bra och förväntningarna på glädje och gemenskap funnits där, men det inte blivit som man tänkt.

Som vuxen har jag fått en mer nyanserad bild av julen. Jag blir inte provocerad av denna högtid. Jag blir inte längre ledsen eller besviken om det inte blir precis så som jag önskat. Jag väljer istället det jag mår bra av och tycker att den är ett välkommet avbrott i vardagen. Det är en tid för återhämtning och reflektion över året som gått och tankar om det nya år som ligger framför oss.

Jag tycker att vi alla ska dra ner på kraven om att julen måste vara på ett visst sätt. Umgås med de du gillar. Ät det du gillar. Ge från hjärtat, inte för att du måste för en viss summa. Pynta så som du själv vill ha det. Då kanske glädjen kommer tillbaka, när alla måsten försvinner och det som känns äkta tillåts. Välj det bästa av denna tradition, tänd ljus och umgås med de du älskar!

Att du får en God Jul önskar jag från hela mitt hjärta!

Utvalda inlägg